De Geschiedenis van Port

Home » De Geschiedenis van Port

Oorsprong van port

Port is ontstaan in de 18e eeuw in de Douro-vallei in Portugal. Het wordt gemaakt van druiven die specifiek in deze regio groeien en wordt gedistilleerd met brandy, waardoor het een unieke smaak en alcoholpercentage krijgt.

Geschiedenis van port

Port heeft een rijke geschiedenis en is altijd een populaire keuze geweest onder de welgestelde klassen. In de 19e eeuw was het een geliefd drankje onder de Britse elite en werd vaak geserveerd tijdens formele gelegenheden. In de 20e eeuw werd port steeds meer geproduceerd en werd het ook beschikbaar voor een breder publiek.

Regio’s waar port vandaan komt

Port wordt alleen geproduceerd in de Douro-vallei in Portugal. Deze regio heeft unieke klimatologische omstandigheden en bodem die perfect zijn voor de productie van de druiven die gebruikt worden voor port.

Hoe port gemaakt wordt

Port wordt gemaakt door druiven te drukken en het sap te laten fermenteren tot wijn. Vervolgens wordt brandy toegevoegd om de fermentatie te stoppen en de alcoholpercentage te verhogen. De wijn wordt vervolgens gerijpt in eiken vaten voordat hij gebotteld wordt. De rijpingstijd varieert afhankelijk van het type port.

verschillende types van port

Er zijn verschillende types van port, waaronder:

  • Ruby,
  • Tawny,
  • Vintage, en
  • Late Bottled Vintage (LBV) port.

Elk type heeft zijn eigen kenmerken en smaken, die verder worden uitgelegd in onze pagina over soorten port.