Port Serveren

Home » Port Serveren

Hoe port te serveren

Port is een speciale wijnsoort die op de juiste manier geserveerd moet worden om de volle smaak en aroma’s te kunnen waarderen. In deze pagina zullen we ingaan op de juiste manier om port te serveren, waaronder de juiste glazen en de juiste temperatuur.

Juiste glazen om port te serveren

Port wordt het best geserveerd in een speciaal port glas. Dit glas heeft een brede bovenkant en een smalle bodem, waardoor de aroma’s van de port naar boven komen en de smaak beter tot zijn recht komt. Het is ook belangrijk dat het glas schoon is en geen geurtjes bevat van andere dranken of voedsel.

Serveer port op de juiste temperatuur

De juiste temperatuur voor het serveren van port is afhankelijk van het type port. Ruby en Tawny port worden het best geserveerd op kamertemperatuur, terwijl Vintage en Late Bottled Vintage (LBV) port beter geserveerd worden op iets lagere temperatuur, rond de 16-18 graden. Het is ook belangrijk om te weten dat port beter smaakt naarmate hij ouder wordt, dus hoe ouder de port hoe kouder deze geserveerd kan worden.

  • Ruby en Tawny port – Kamertemeratuur (18 graden)
  • Vintage en Late Bottled Vintage (LBV) – 16 tot 18 graden

Opslag en bewaring

Nadat u de juiste glazen en temperatuur heeft gekozen, is het ook belangrijk om te weten hoe u port moet opslaan en bewaren. Port moet op een donkere, koele plaats worden bewaard, weg van direct zonlicht en trillingen. Het is ook belangrijk om de fles rechtop te houden, zodat de kurk nat blijft en de port niet uitdroogt.

Proeven van port

Een ervaren sommelier, weet dat het proeven van port een ware kunst is. Voordat u een slok neemt, is het belangrijk om het uiterlijk, geur en smaak van de port te beoordelen. Let bij het uiterlijk op de kleur en helderheid van de port. Bij de geur, let op aroma’s zoals rood fruit, karamel en vanille. Bij de smaak, let op de balans tussen zoetheid, zuurgraad en tannines.

Perfecte food pairing

Tot slot, een goede port moet worden gedronken met gepaste hapjes. Port is een perfecte wijn om te serveren met kaas, chocolade, noten en rood vlees. Elk type port heeft zijn eigen unieke smaak, dus experimenteer met verschillende food pairings om de perfecte combinatie te vinden.

Word een pro in het serveren en combineren van port

Word een pro in het serveren en combineren van port dankzij de Port School. Van de juiste temperatuur tot het kiezen van de perfecte food pairings, wij geven u de tools die u nodig heeft om uw port serveer- en combineervaardigheden naar een hoger niveau te tillen.