Port & Voeding

Home » Port & Voeding

Port en voeding: de ultieme combinatie

Port is een heerlijke wijnsoort die vaak wordt geserveerd als aperitief of digestief. Maar port is veel meer dan dat. Wanneer gecombineerd met de juiste gerechten, kan port een onvergetelijke smaakervaring opleveren. In deze pagina bespreken we de beste combinaties van port en voeding, met speciale aandacht voor kaas en chocolade.

Kaas en port

Kaas en port zijn een match made in heaven. De zoetheid van port combineert perfect met de ziltige smaken van kaas. Hier zijn enkele van onze favoriete kaassoorten om te combineren met verschillende soorten port:

 • Cheddar: een stevige kaas met een volle smaak. Combineer met een Ruby port voor een perfecte balans tussen zoetheid en zuurgraad.
 • Roquefort: een blauwschimmelkaas met een pittige smaak. Combineer met een Tawny port voor een smaakvolle contrast tussen zoetheid en pittigheid.
 • Gouda: een milde kaas met een zoete smaak. Combineer met een Vintage port voor een smaakvolle combinatie van zoetheid en ziltigheid.

Chocolade en port

Chocolade en port zijn een andere perfecte combinatie. De volle smaak van chocolade combineert perfect met de zoetheid en aroma’s van port. Hier zijn enkele van onze favoriete chocolade-combinaties met port:

 • Pure chocolade: combineer met een Ruby port voor een smaakvolle combinatie van zoetheid en cacaonoten.
 • Melkchocolade: combineer met een Tawny port voor een smaakvolle combinatie van zoetheid en vanille.
 • Witte chocolade: combineer met een Late Bottled Vintage (LBV) port voor een smaakvolle combinatie van zoetheid en karamel.

Gerechten en port

Port is niet alleen geweldig als aperitief of digestief, maar kan ook een geweldige partner zijn voor gerechten. Hier zijn enkele van onze favoriete gerechten om te combineren met port:

 • Rood vlees zoals biefstuk, lamskotelet of wildgerechten. Combineer met een Vintage port voor een smaakvolle combinatie van tannines en vlees.
 • Zeevruchten zoals kreeft, oesters of gegrilde garnalen. Combineer met een Tawny port voor een smaakvolle combinatie van zoetheid en ziltigheid.
 • Rijpe kazen zoals Boursault, Comté of Gouda. Combineer met een Late Bottled Vintage (LBV) port voor een smaakvolle combinatie van zoetheid en kaas.
 • Gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen of rozijnen. Combineer met een Tawny port voor een smaakvolle combinatie van zoetheid en fruit.
 • Desserts zoals tiramisu, crème brûlée of chocoladetaart. Combineer met een Vintage port voor een smaakvolle combinatie van zoetheid en zoetigheden.

Zoals u ziet, zijn de combinaties van port en voeding eindeloos. Experimenteer met verschillende smaken en ontdek welke combinaties het beste bij u passen. En onthoud, een goede port moet worden genoten met vrienden en familie, in een ontspannen en gezellige sfeer.

Leer alles over port dankzij onze exclusieve Port School

Leer alles over port, van de verschillende soorten en smaken tot de juiste manieren om te serveren, met onze exclusieve Port School. Of u nu een beginnende port liefhebber of een professionele sommelier bent, onze Port School biedt de kans om uw kennis en vaardigheden te verdiepen en te versterken. Leer alles over port, van de juiste glazen tot de beste food pairings, dankzij onze exclusieve Port School.